Zatraži ponudu

Zašto je Scan to BIM ključ suvremenih građevinskih i strojarskih projekata?

go2bim | 30. lipnja 2021.

Moderna tehnologija našla je svoju primjenu i u područjima građevinarstva, arhitekture i inženjerstva pa se danas procesi poput snimanja postojećeg stanja zgrade vrše brže, jednostavnije i točnije.

Danas rekonstrukcija i prenamjena postojećih objekata čini najznačajniji dio građevinskog i  strojarskog sektora. Kako bismo objekte obnovili i nadogradili aktualnim tehnološkim   sustavima, potrebno je pri planiranju i projektiranju izraditi vrlo preciznu dokumentaciju  postojećeg stanja. Dostupna dokumentacija uglavnom je zastarjela ili nedovoljno kvalitetna.

Lasersko skeniranje zgrade – početak svake rekonstrukcije

Lasersko skeniranje omogućuje nam da u vrlo kratkom roku prikupimo velike količine  prostornih podataka. Brzina i preciznost  prikupljanja takvih podataka nemjerljiva je u odnosu na klasična ručna mjerenja, posebno pri mjerenju kompleksnih i teško dostupnih dijelova   objekata. Preciznost laserskog snimka iznosi oko ±2 mm, čime možemo na vrijeme uočiti  deformacije i provjeriti integritet građevine ili infrastrukture.

Digitalni format uklanja potrebu za ponovnim izlaženjem na teren, pa već u toj fazi dolazimo do optimizacije troškova.

Oblak točaka ili Point cloud

Rezultat laserskog skeniranja je mjerljiv 3D model koji se naziva oblak točaka (engl. point cloud). Naši vrijedni geodeti po dolasku s terena obrađuju i registriraju raw fileove (stajališta skenera) kako bismo post processingom došli do objedinjenog i cjelovitog oblaka točaka koji će kasnije biti podloga za kvalitetno i precizno 3D modeliranje.

point cloud

Zajednička suradnja na 3D BIM modelu zgrade

BIM (eng. Building Information Modeling) je proces temeljen na 3D modelu koji projektantima arhitekture, inženjerstva i graditeljstva (AEC) pruža uvid i alate za učinkovitije planiranje, projektiranje, izgradnju i upravljanje zgradama i infrastrukturom. BIM model u sebi sadrži dodatne informacije kao što su tip i količine ugrađenog građevinskog materijala, detalje o ugrađenoj opremi te raznim sustavima: sustavima grijanja/hlađenja, vatrozaštite, vodovoda, odvodnje i drugih.

BIM je više od samog 3D modela. On omogućuje bolju vizualizaciju cijelog projekta iz različitih perspektiva. Sve struke projektanata mogu u kratkom vremenu reagirati i provesti željene promjene, a projektna dokumentacija je kvalitetnija i ažurnija.

Korištenjem podataka unutar modela moguće je jednostavnije i preciznije predvidjeti ishod projekata prije njihove izgradnje. Ovakva koordinacija preduvjet je mnogih pozitivnih promjena, a temelj svih navedenih poboljšanja je 3D model postojećeg stanja objekta.

Koje softvere koristimo za izradu dokumentacije?

Ovisno o vrsti tražene dokumentacije, u svom radu koristimo 2D CAD, REVIT i ArchiCAD softvere.

Proces koji počinje 3D skeniranjem, a završava BIM modelom vaše projekte i projektne dokumentacije čine kvalitetnijima i točnijima. Ako vam je potreban savjet ili trebate stručnu pomoć, kontaktirajte nas na go2bim@go2bim.hr.

Kontakt

GO2BIM ltd., Don Boscova 10

10 000 Zagreb

CROATIA

Ured

Graberje 18B,

42000 Varaždin,

Croatia

go2bim@go2bim.hr

PIN: 05071460297

OIB: HR05071460297

ERSTE&STEIERMÄRKISCHE BANK d.d.

IBAN: HR1724020061100871055

SWIFT: ESBCHR22

go2bim go2bim go2bim go2bim
go2bim go2bim go2bim go2bim

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj ovog materijala isključiva je odgovornost tvrtke GO2BIM d.o.o.

Društvo je upisano u sudski registar Trgovačkog suda u Zagrebu, MBS:080182165, pod brojem: Tt-14/1935-4
Temeljni kapital: 20.000,00 kn, uplaćen u cijelosti.